1,8 милиона са на палатки при лоши битови условия, това носи риск

...
1,8 милиона са на палатки при лоши битови условия, това носи риск
Коментари Харесай

150 часа след първия трус в адски студ за живот се борят най-младите

1,8 милиона са на палатки при лоши битови условия, това носи риск от експлоадиране на зараза
Плача на 7-месечно момченце дочули спасители в турската провинция Хатай, до момента в който не престават да се надпреварват с времето. То е оживяло като по знамение - 140 часа без храна и вода, в условия на пъклен мраз и под руините на многоетажна постройка. Колкото повече време минава, толкоз по-малък е шансът да бъдат измъкнати живи още хора. Макар и все по-рядко, спасителите още попадат на оживели, като това са основно деца - евентуално са имали шанса да попаднат в помалки ниши под тоновете бетон, а младите им организми съумяват да оцелеят.

Жертвите към този момент са над 33 хиляди От Организация на обединените нации предвиждат, че броят им може да се удвои.

Под няколко бетонни плочи беше извадено и 10-годишно момиче, цели 147 часа след първия трус. Български анестезиолог пък направил ампутация на крак дружно с полски хирург, с цел да избави живота на 60-годишен мъж, покрит от 4-етажна постройка. За да стигнат до него, двамата лекари лазили през 8-метров тунел.

Състоянието му било устойчиво, въпреки пулсът да бил учестен. Дланта му обаче била затисната под бетонната плоча, дясната ръка била към този момент отекла. “Страхувах се, като видях къде трябваше да вляза, пълзейки. Тунелът беше нормализиран с хидравлични подпори, само че имаше вторични земетресения. Всяко влизане беше рисково ”, описа доктор Веселин Йолов от Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи.

В събота вечерта у нас се завърна първият избавителен отряд, помагал в Турция. Пет дни екипите работили, изложени на изключително рискови условия и свръхнатоварване

“Първите два дни не знаехме ден или нощ е, какъв брой е часът. Просто пускаме кучетата да работят и в един миг ги спирахме да починат, защото работата им с нос ги изморява бързо ”, споделя Атанас Уков. Казва, че организацията на в най-засегнатите региони била съвършена.

“Много добра стиковка с турската избавителна работа на терен, която ни даде преводачи, служители на реда и имахме спогодба да ни праща тук-там, на които евентуално има живи хора. Може би тази логистика ни направи ефикасни. ”

Пореден пакет с помощи за Турция изпратиха от Движение за права и свободи. Досега движението е пратило над 35 тира, десетки микробуси и леки коли с най-нужното за бедстващите. В събота с един от тировете за Одрин отпътува и водачът Мустафа Карадайъ, а в неделя отпътуваха още 5 хиляди походни кревати.

Лично подаяние готви и ръководителят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, като първо ще разиска с турската посланичка у нас Айлин Секизкьок какво е най-спешно.

Отдели за следствие на закононарушения, свързани със смъртните случаи и пострадванията при земетресенията, е основало пък турското Министерство на правораздаването, разгласи вицепрезидентът Фуат Октай. До момента 131 души са обвинени като виновни за сриването на някои от хилядите здания в 10-те турски провинции, наранени от трусовете. От тях към този момент са арестувани 113 души.

По данни на министъра на околната среда Мурат Курум са се срутили 24 921 здания, или са били съществено развалени. Обследвани са над 170 000.

Спасители предизвестяват, че към този момент има огромна заплаха от експлоадирането на епидемии. Само в Турция във краткотрайни жилища и палатки са настанени 1 млн. души, останали без дом. В Сирия са към 800 хиляди “Има заплаха в районите, където хората нямат достъп до чиста питейна вода ”, сподели Томас Гайнер, доктор от немската филантропична организация НАВИС.

Многото тела под развалините може да заразят водата, предизвести той. На места хората нямат достъп до тоалетни, по този начин в подпочвените води може да обхванат микроби.

Според него най-важното в този момент е помощта да доближи засегнатите региони още в идващите дни. Предвид площта им обаче да се обезпечи на всички места нужната инфраструктура е на процедура невероятно.

На този декор управляващите в Берлин оповестиха, че ще разрешат на турци, които имат родственици там, да дойдат при тях за известно време. Десетки хиляди хора в Германия са с турски корени - това е най-голямата имигрантска група поради политиката за привличане на работна ръка от 50-те години на предишния век. Властите сътвориха особено звено, което да работи по улеснение на процедурата за издаване на визи.

По мотив обвиняванията, че Европейски Съюз не дава помощ на Сирия, Брюксел съобщи, че те са “напълно несправедливи ”. Хуманитарната помощ е достигнала по-бързо до Турция, в сравнение с до Сирия, поради реакцията на локалните управляващи. Анкара задействала Механизма за гражданска отбрана на ЕС (създаден през октомври 2001 година б.р.) още на 6 февруари. Той може да бъде задействан от всяка страна в света при положение на естествено злополучие или изключителни условия.

Така още през първото денонощие след мощните земетресения 19 страни от Евросъюза плюс Албания и Черна гора мобилизирали над 1100 спасители, които да окажат помощ в засегнатите региони. Сирия задейства Механизма с два дни забавяне - на 8 февруари. Ден преди този момент от Европейски Съюз оповестяват, че са в контакт с филантропичните организации на терен и търсят способи, по които да окажат помощ. Поискани били избавителни екипи, медицински принадлежности и медикаменти, както и краткотраен заслон. В същия ден Европейска комисия отпусна първичен пакет от незабавна филантропична помощ в размер на 3,5 млн. евро за Сирия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР